Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Φαγοπότι #5

Οι συλλογικές μας σκέψεις για το προηγούμενο Lunch Street Party...
 
Κυριακή 14/11/2010, η Αθήνα αλλάζει. Ο Ομέρ Πριόνης αποτελεί παρελθόν. Και μια απόλυτα παραμελημένη από τον κόσμο γωνιά της Αθήνας φοράει τα καλά της και χαμογελάει… 


  Το 5ο Φαγοπότι επέλεξε αυτή τη φορά να μεταμορφώσει ένα σημείο της Αθήνας κάτι παραπάνω από ορφανό, που χρειαζότανε αρκετή στοργή και αγάπη. Κάποια σημεία σκληρής γης κάτω από μια γέφυρα της Αθήνας, γεμάτα γόπες, σκουπίδια κάθε λογής (κυρίως καλαμάκια, για κάποιον λόγο) και σύριγγες…  Ακόμη και κάποιοι από μας όταν είδαμε το μέρος είπαμε «ΩΧ!». Και μετά σηκώσαμε τα μανίκια. Προχωράμε να δούμε πώς μπορεί να ομορφύνει…

 Ο χώρος προσφερόταν για πολλά: καθαριότητα, καλλωπισμό, δεντροφύτευση… Με την άφιξη περισσότερου κόσμου, το LSP γίνεται πραγματικό πάρτι. Η μουσική καλύπτει την κακοφωνία των τετράτροχων. Το ανθρώπινο μελίσσι και η διαρκής κίνηση διώχνουν το γκρίζο της γέφυρας. Το σκηνικό πλέον το φτιάχνουμε εμείς. Σε κάποια μέρη χρειάζεται μονάχα ενέργεια διαφορετική από αυτή που έχουν συνηθίσει. Και ζωντανεύουν. Με χρώμα πια. Μουσική. Το πάρτυ μεταφέρεται στον δρόμο, σε συνομιλία με τα τετράτροχα. Είμαστε ζωντανοί! 

Όταν τελειώσαμε, πολλοί από μας γύρισαν και έριξαν μια ματιά στο μέρος, πώς ήταν πια. Η εικόνα του πρωινού είχε ήδη ξεθωριάσει και η πραγματικότητα είχε πια αλλάξει. Το μέρος ήταν όμορφο, και μοναδικό! Ζούμε σ' αυτήν την πόλη, και τη μεταμορφώνουμε.


Συζητάμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο πολλά. Να εμπλέξουμε περισσότερο τον κόσμο σε αυτή τη διαδικασία μεταμόρφωσης. Το ψάχνουμε. Το LSP είναι μωρό ακόμη. Τώρα αφουγκράζεται, μυρίζει, αγγίζει και φτιάχνει χαρακτήρα. Έχει όμως στην πορεία του αυτό το μαγικό στοιχείο της μετάλλαξης. Κάθε φορά είναι διαφορετικό. Κάθε φορά κάτι άλλο είναι. Και αυτό μας αρέσει. Μας κάνει να προσμονούμε την επόμενη έκπληξή του!

Εις το επανιδείν, λοιπόν...

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Φαγοπότι Ξανά!

14 Νοεμβρίου?
1666 -Ο Σάμιουελ Πιπς αναφέρει την πρώτη μετάγγιση αίματος από σκύλο σε σκύλο
1832 - Κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης το πρώτο λεωφορείο που το σέρνουν άλογα
1908 - Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.
1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
1961 - Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου
2003- Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής «Σέντνα»
2006- To Κοινοβούλιο της Ν. Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου
2010- 5ο Lunch Street Party! 

Που?
Κάτω απ' τη γέφυρα Λ.Αθηνών (Κωνσταντινουπόλεως και Αχιλλέως)

Πότε?
13.00-18.00 (Μην αργήσεις. Το βάλαμε 13.00 για να χορτάσετε ύπνο!)


Το "σύνθημα"?
Φέρε φαγητά, ποτά, παιχνίδια. Έλα να μας κάνουμε το τραπέζι.
Διαμόρφωση-Αξιοποίηση-Επανάκτηση-Οικειοποίηση Δημοσίου Χώρου.


Τι θα κάνουμε?
Καθαρίζουμε. Ζωγραφίζουμε. Τρώμε. Πίνουμε. Ψήνουμε, Παίζουμε. Βοηθάμε. Μιλάμε. Γελάμε. Γνωριζόμαστε. Συμμετέχουμε. Κάνουμε stencils

Πείτε τίποτα παραπάνω...
Θα έχει ψησταριά φέρε αν θες να ψήσεις κάτι.
Φέρε τα σερβίτσια σου, χαρτοπετσέτες. Aς περιορίσουμε όσο μπορούμε το πλαστικό. Αν πάλι επιμένεις να αγοράσεις πλαστικό σερβίτσιο σκούπισε το στο τέλος και πέτα το στις ειδικές μας σακούλες ανακύκλωσης.
Φέρε το παιδί, τον σκύλο, τη γιαγιά σου, το τόπι σου, ένα δεντρύλλιο! Ο,τι θες.
Έλα με καλή διάθεση.

Θα έχει ζωντανή μουσική. Θες να παίξεις και εσύ? Δεν σε σταματάει κανείς!

Η πόλη είμαστε εμείς, οι άνθρωποι της.

Μπορείς να βοηθήσεις λίγο παραπάνω? Στείλε μήνυμα στο athensroads@yahoo.com

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Το Σαββατοκύριακο, αυτοί και εμείς

Θα είμαστε εκεί
Θα συνεισφέρουμε υλικά και ηθικά
Εσείς?


Λένε:
Παραμονή των εκλογών μαζευόμαστε έτσι, απλά κι αυθόρμητα, στην Πλατεία Κοτζιά. Γεμίζουμε την Πλατεία με κεριά, με φως που θα φέρουμε εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες της Αθήνας, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τη σκοτεινιά που χει σκεπάσει τις ιστορικές γειτονιές.
Και όλα αυτά με μια φωτεινή διάθεση, με χαμόγελα, με μουσικούς που ελπίζουμε να φέρουν τα όργανά τους και να παίξουν, με δικά μας ποτά, αναψυκτικά και ποτήρια. Και σημείωση: πραγματικά χωρίς καμμία διάθεση να πολιτικοποιήσουμε τίποτα.
Το μήνυμά μας απευθύνεται σε όποιον εκλεγεί Δήμαρχος για την επόμενη τετραετία: Μην αφήνεις το ιστορικό κέντρο της πόλης να μαραζώσει και να πεθάνει.
Τι κάνουμε
Φέρνουμε στην τσάντα μας όσα περισσότερα κεράκια ρεσώ, σπίρτα/αναπτήρα καθώς και αναψυκτικά, ποτά και ποτηράκια. Μια γιορτή χωρίς αρχή μέση και τέλος, μια συνάντηση Αθηναίων που αγαπούν την πόλη.
Aς δείξουμε ότι είμαστε πολλοί, το Σάββατο το βράδυ είναι η στιγμή!