Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Φαγοπότι Ρεφιουτζί!

Η άνοιξη έφτασε και μαζί της το επόμενο φαγοπότι. Kαι μαζί με τη λιακάδα και την απουσία μπουφάν, ήρθε η ώρα για κάτι που μας έλειψε πολύ από τις χειμερινές μας συνάξεις: τα παιχνίδια!  Οπότε φέρτε τα παιχνίδια σας, τις ιδέες σας και το καλό σας κέφι και ελάτε να μας κάνουμε το τραπέζι στις 3 Απρίλη, στην πλατεία Δουργούτι, στα Προσφυγικά του Νέου Κόσμου.

Το μπλε είναι η πλατεία, το κόκκινο η κοντινότερη στάση τραμ.



Όπως πάντα, φέρτε τα τάπερ σας και τους χυμούς σας. Ρίξτε μια ματιά και στο φρεσκολόγιο του Απρίλη. Θα έχουμε και ψησταριά, οπότε φέρτε καλούδια για να γεμίσουμε τον αέρα της πόλης με ωραίες μυρωδιές...

Tελειοποιήσαμε τον μεταφερόμενο σταθμό πλυσίματος, οπότε φέρτε άφοβα το πιάτο, το ποτήρι και το πιρούνι σας.
Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν τα συμπαθούμε: παρ' ότι ανακυκλώνονται (μάλλον...) δεν παύουν να είναι σπατάλη ενέργειας και, μακροχρόνια, υλικού. Χίλιες φορές καλύτερη η επανάχρηση υλικών...


Χρειαζόμαστε κάποια αμάξια για τις μεταφορές από δω κι από κει. Όποιος θέλει να βοηθήσει, ας στείλει ένα email στο athensroads@yahoo.com.

Και γενικά αν θέλετε να συμμετάσχετε και να βοηθήσετε, υπάρχει χώρος για όλους!
Κι όχι μόνο στο LSP. Τα διάφορα κινήματα (επιτροπές κατοίκων κτλ.) που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα έχουν πλέον ριζώσει για τα καλά, και οι καρποί αρχίζουν να φαίνονται. Ο καθένας έχει ευθύνη για το άμεσο περιβάλλον του, αλλά όταν μαζευόμαστε μαζί συντονισμένοι σε κοινό σκοπό, η δουλειά είναι πιο αποτελεσματική - κι έχει πιο πλάκα!
Οριζόντια και ανοιχτά σε όλους που έχουν καλή διάθεση.
Spread the word and join the fun!

Τελική ευθεία

Την Κυριακή που μας πέρασε, όταν όλοι οι υπόλοιποι έκαναν τις εκδρομές τους και ανέβαζαν τα τριγλυκερίδιά τους σε δυσθεώρητα ύψη, εμείς ήμασταν εδώ για τα προεόρτια...


και μετά καταλήξαμε εδώ για τις προετοιμασίες!
                                                            


Τέρμα τα αστεία, κυρίες και κύριοι.
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία.
:)

Φρεσκολόγιο Απρίλη

Ο Απρίλης βγάζει απ' το μποστάνι τα εξής καλούδια.. 
Προετοιμαστείτε για το φαγοπότι στις 3 του μηνός!




Αβοκάντο
Αρακάς
Αγκινάρες
Γκρέιπφρουτ
Καρότα
Κουνουπίδι
Κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά)
Λάχανα
Λεμόνια
Μαϊντανός
Μανταρίνια
Μάραθο
Μαρούλι
Μπανάνες
Μπρόκολα
Παντζάρια
Πατάτες
Πορτοκάλια
Πράσα
Ραδίκια
Ραπανάκια
Σέλινο
Σέσκουλα
Σπανάκι



International

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Προεόρτια & προετοιμασίες

 Δε πήγατε τριήμερο?
Έχει ωραίο καιρό την Κυριακή?
Έχετε όρεξη να φάτε έξω?
Να μιλήσετε με αγνώστους?
Ξυπνάτε αργά?

'Εχουμε τη λύση!

Προεόρτια του Lunch Street Party (3/4) μία Κυριακή πριν στο μέρος που θα γίνει.
Προεπισκόπηση χώρου
Κουβέντα με γείτονες και ενημέρωση σχετικά με τη δράση
Κουβέντα μεταξύ μας, ιδέες, προετοιμασία, γνωριμία
Φαΐ από τα ταπεράκια μας τύπου "Βάλ'το χάμου μανίτσα μου να το μοιραστούμε"

φωτο: Ν. Καραμπίνης

Όλα αυτά από τη 13.00 και για λίγες ώρες. Αν έρθετε 18.00 πιθανόν να μη μας βρείτε!

Για οτιδήποτε (απορία, συγχαριλίκια, βρίσιμο) επικοινωνήστε στο athensroads@yahoo.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

"Αναδυόμενες ιδιότητες" & "Δημόσιο δάσος"

Οι αναδυόμενες ιδιότητες είναι νέα χαρακτηριστικά ενός συνόλου τα οποία προκύπτουν μέσα από την αλληλεπίδραση και τη διασύνδεση των μερών του.
Αυτή η ιδέα της αναδυσης κατανοείται και πιό απλά με ένα...κέικ. Ένα κέικ έχει τη γεύση που δε βρίσκεται σε κανένα από τα συστατικά του. Ούτε όμως η γεύση προκύπτει απλώς ως ένας μέσος όρος των επιμέρους γεύσεων των συστατικών του (έχεις γευτεί ποτέ "κάτι ανάμεσα σε αλεύρι και γάλα"?!). Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το κέικ υπερβαίνει το απλό άθροισμα των συστατικών του.
Εν μέρει γι' αυτό τον λόγο, τα κοινωνικά δίκτυα* είναι δημιουργικά. Και αυτό που δημιουργούν δεν ανήκει σε κανένα μεμονωμένο άτομο, αλλά αποτελεί κοινή ιδιότητα όλων όσων συμμετέχουν στο δίκτυο.

Από αυτή τη σκοπιά ένα κοινωνικό δίκτυο μοιάζει μ' ένα δημόσιο δάσος: όλοι ωφελούμαστε απ' αυτό αλλά θα πρέπει όλοι να το προστατεύουμε ώστε να παραμένει υγιές και παραγωγικό.
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πανταχού παρόντα και κατεξοχήν ανθρώπινα. Χρειάζονται φροντίδα και δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα.

Επιλογές από σκέψεις και μελέτες των Ν. Χρηστάκη και J.Fowler

* Ένα κοινωνικό δίκτυο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ομάδα (η οποία ορίζεται με βάση κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα πχ γυναίκες, δικηγόροι ή και με βάση το γεγονός ότι μπορούμε κυριολεκτικά να τη δείξουμε "εκείνοι εκεί οι άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά"). Ενώ είναι ένα σύνολο ατόμων, όπως και η ομάδα, παράλληλα είναι και κάτι πολύ περισσότερο: ένα συγκεκριμένο σύνολο συνδέσεων ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Αυτοί οι δεσμοί, και το ιδιαίτερο μοτίβο τους, είναι συχνά πολύ πιο σημαντικοί από τα ίδια τα άτομα. Επιτρέπουν στις ομάδες να κάνουν πράγματα τα οποία θα ήταν αδύνατα για ένα ασύνδετο σύνολο ατόμων."

ΦΡΕΣΚΟΛΟΓΙΟ ΜΑΡΤΗ


Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Kάθε μικρή πράξη...

Κάθε μικρή πράξη μιάς συνηθισμένης μέρας φτιάχνει ή καταστρέφει τον χαρακτήρα μας.
Ό,τι κι αν κάνει κανείς σ' ένα απόκρυφο δωμάτιο, θα χρειαστεί μια μέρα να το φωνάξει δυνατά από τη στέγη του σπιτιού του.

Λίγο πριν την ανάρτηση ενός πολύ ωραίου βίντεο από το τελευταίο φαγοπότι, θυμόμαστε δύο παλαιοτερες βιντεοσκοπήσεις από τα αρχικά Lunch Street Parties.


1st ATHENS LUNCH STREET PARTY from ioan sal on Vimeo.

Άγουρα και πρώτα βήματα. Πολύς αέρας, πολλές κατασκευές, προετοιμασίες και ζωγραφιές.



2nd ATHENS LUNCH STREET PARTY from ioan sal on Vimeo.

Ένα βήμα πιο πέρα...διαδραστικότητα, συμμετοχικότητα, πολύ καθάρισμα (μέρες πριν), ασβεστώματα, ψησίματα, μπάντμιντον, γείτονες, παιδιά, σκυλιά...



Ένα χρόνο μετά η ιδέα μένει η ίδια. 
Η προαγωγική της εξέλιξη όμως, προήλθε από τη συσπείρωση άνθρωπων (που ήταν άγνωστοι μεταξύ τους κατά κύριο λόγο) και τη δημιουργία μιας ομάδας. 

Κάθε δική σας πράξη, κάθε δική σας πρωτοβουλία, κάθε δική σας διάθεση να είστε μαζί μας είναι αυτές που μας καθορίζουν.