Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Φρεσκολόγιο Μαΐου

Τα γεννήματα της μαγιάτικης γης...

Αβοκάντο
Αγγούρια
Αγκινάρες
Αρακάς
Γκρέιπφρουτ
Καρότα
Κεράσια
Κολοκύθια
Κρεμμύδια (ξερά & φρέσκα)
Λάχανο
Λεμόνια
Μαϊντανός
Μανιτάρια
Μανταρίνια
Μάραθος
Μαρούλια
Μπανάνες
Μπρόκολα
Παντζάρια
Πατάτες
Πορτοκάλια
Πράσα
Ραδίκια
Ραπανάκια
Σέλινο
Σπαράγγια
Σέσκουλα
Σπανάκι
Φράουλες.



Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Συνεργατική Πρωτομαγιά


Το Φαγοπότι γιορτάζει μαζί με το Συνεργατικό Καφενείο.




















Πρωτομαγία του 2011 στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Μοναστηρίου 140
12.00-19.30

Με τους Quilombo και όχι μόνο.
...Με εσάς για οργανοπαίκτες και τροβαδούρους.
Μη διστάσετε.
Ελάτε να τα μπλέξουμε πάλι... φωνή, hang, μπουζούκι, κιθάρα, σαξόφωνα, τύμπανα, βιολί και κοντραμπάσο.

Μαγειρέψτε. Φέρτε φαγητά, χυμούς, παιχνίδια, σερβίτσια, χαρτοπετσέτες και φυσικά φέρτε υλικά να πλέξουμε στεφάνια! (εφημερίδες, σύρμα, υφάσματα, ψαλίδια)

Στο χώρο θα υπάρχει μία υπέροχη αναδρομική έκθεση του Lunch Street Party. H δουλειά τεσσάρων φωτογράφων εδώ και ένα χρόνο.
10 Lunch Street Party και λοιπές δράσεις της ομάδας θα κρέμονται, αποτυπωμένες από τα δικά τους "κλικ", ανάμεσα στα δέντρα.

Λίγα λόγια:
Το συνεργατικό καφενείο είναι ένας μη κυβερνητικός-μη κερδοσκοπικός οργανισμος που προσπαθεί να προώθησει τη κοινωνική, αλληλέγγυα οικονομία. Την άμεση, αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον παραγωγό και τα προϊόντα που σέβονται τον εργαζόμενο, την γη και το περιβάλλον. Τη μείωση του «εγώ» μας μέσα απο την συνεργασία, τον διάλογο, την συναίνεση.

Όποιος θέλει να βοηθήσει υπάρχουν πολλοί τρόποι.
Μη διστάσετε να στείλετε mail στο athensroads@yahoo.com

χάρτης

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Φυρδημήγδοι. Προχωράμε σκοντάφτοντας...

Κάποια στιγμή του 2009 μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να σκαρώσει μια ανοιχτή γιορτή στο πανέμορφο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Οι ίδιοι λένε:

Η γιορτή έγινε, όλοι τα περάσαμε όμορφα και γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους. Την επόμενη, μετά τα μαζέματα, ήπιαμε όλοι μαζί ένα καφεδάκι στον καφενέ απέναντι από το πάρκο όπου υπήρχε ένα πωλητήριο...
Κάπως έτσι πρωτο-μπήκε το μικρόβιο να λειτουργήσουμε συνεργατικά έναν χώρο κοινωνικοποίησης, ένα πείραμα κοινωνικής οικονομίας, ένα βήμα για δρώμενα και συζητήσεις.





Μετά απο αρκετές συζητήσεις, προβληματισμούς και ειλικρινή προσπάθεια για συ)ναίνεση ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί απο τον Μάϊο του 2010. Με εργαλείο την "European Village" (ΝGO: Μη Κυβερνητική Οργάνωση) και με την νομική μορφή της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βαλθήκαμε να αποδείξουμε ότι και ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο επιχείρησης μπορεί να είναι βιώσιμο και υγιές σε αντίθεση με αυτό που προβάλλεται απο το υπάρχον σύστημα που εκμεταλλεύεται και καταστρέφει.

Ένα μοντέλο συνεργατικής, φιλικής προς το περιβάλλον, κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) και αλληλέγγυας οικονομίας.

Μέσα απο την λειτουργία του καφενείου προσπαθούμε για:
- Την προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας.
- Την άμεση, αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον παραγωγό.
- Προϊόντα που σέβονται τον εργαζόμενο, την γη και το περιβάλλον.
- Την μείωση του «εγώ» μας μέσα απο την συνεργασία, τον διάλογο, την συναίνεση.

Θέλουμε το καφενείο να αποτελέσει ένα «αστικό εργαστήριο» μετάβασης απο το οικονομικό μοντέλο που βιώνουμε σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο.

Περισσότερα για τη προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και το τρόπο λειτουργίας του καφενείου μπορείτε να βρείτε εδώ

Η ομάδα Lunch Street Party στηρίζει όλη αυτή τη προσπάθεια και ενώνει μαζί με αυτούς τους ανθρώπους τις δυνάμεις της σε ένα Φαγοπότι γεμάτο δρώμενα την Πρωτομαγιά. 

Παραμείνατε συνδεδεμένοι.

Ως τότε...

Να περνάτε όμορφα.
Να αντιδράτε.
Να σκέπτεστε.
Να συνεργάζεστε.
Να σέβεστε.
Να αγαπάτε.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πάγκαλε Fuck Them All. Χτίσε κ' άλλα Μall

Το αθλητικό κέντρο Γαλατσίου (Παλαί) παραχωρήθηκε – έπειτα από διαγωνισμό - από τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην Αcropole Χαραγκιώνης ΑΕ και την πορτογαλική Sonae Sierra SGΡS SΑ για εμπορική χρήση, δηλαδή μετατροπή του χώρου σε ένα υπερμέγεθες εμπορικό κέντρο τύπου Μall. 

Το στάδιο κατασκευάστηκε σε έκταση του δασοκτήματος Βεΐκου το 2004, για να στεγάσει τα αγωνίσματα της γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης- πινγκ πονγκ. Καταλαμβάνει 38 στρέμματα, σε συνολική έκταση 90 στρεμμάτων.


«Στο κτήμα επί της λεωφόρου Βεΐκου κατασκευάστηκε ένα ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο έγινε με πολύ ισχνή πλειοψηφία (13-12) στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί επρόκειτο για δασική έκταση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο αποφάσισε τα 90 στρέμματα όλης αυτής της έκτασης να χαρακτηριστούν χορτολιβαδική έκταση και για λόγους εθνικού συμφέροντος να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν στην Ολυμπιάδα. », εξηγεί o κ. Γιάννης Κολμανιώτης, αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας. Η κατασκευή του υπερμεγέθους Mall από τον όμιλο Χαραγκιώνη συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση κατοίκων και τοπικών αρχών. «Άδεια ο κ. Χαραγκιώνης για την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου δεν μπόρεσε να πάρει ποτέ λόγω των περιβαλλοντικών όρων. Ο επιχειρηματίας κατέθεσε τους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί και στη συνέχεια η υπόθεση κόλλησε», τονίζει ο Κ.Κολμανιώτης.


Στις 22 Μαρτίου 2010, ωστόσο, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μια επιστολή από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Χαραγκιώνη, με τον τελευταίο να ευχαριστεί τον κ. Πάγκαλο για την παρέμβασή του στην αναβίωση της σύμβασης

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πάμε Σκόρο?

... "αλληλοχαριστικό, αλληλέγγυο, αντικαταναλωτικό"...



Στις 15 Απριλίου, στις  9 μ.μ., εγκαινιάζεται μια σειρά ανοικτών συζητήσεων, θέλοντας να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους του χώρου, φίλοι και γνωστοί που ενδιαφέρονται για το εγχείρημα του Σκόρου.
 

"Να μοιραστούμε μαζί σας τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες μας από τους 16 μήνες λειτουργίας του χώρου, ν΄ακούσουμε την κριτική και τις προτάσεις σας και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις. "
Λίγα λόγια για τον Σκόρο:
Δεν είναι ένας χώρος καινούριος. Ο «Σκόρος» είναι το χαριστικό παζάρι του Σπόρου που μετακόμισε στο δικό του αυτόνομο χώρο. Η ενασχόληση στο «Σπόρο» με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο οδήγησε τον προβληματισμό στην καρδιά της αναπαραγωγής της εμπορευματικής μας κοινωνίας, την κατανάλωση. Η κριτική στην υπερκατανάλωση ήρθε σαν φυσική συνέχεια των προβληματισμών και προσπαθειών για την δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας. Μιας οικονομίας που δεν θα παράγει ανάγκες για να κερδίσουν κάποιοι ανεξάρτητα από το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Μιας οικονομίας όπου θα δίνει αξία στις πρακτικές του δώρου, του μοιράσματος, της ανταλλαγής. Μιας οικονομίας που δεν θα βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης. Μιας οικονομίας που θα στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη.


Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Προσφυγικά (αναμείνατε συνέχεια...)

Τα τραπέζια και οι καρέκλες στήθηκαν. Γύρω γύρω σπίτια. Μπαλκόνια μικρά. Τέντες. Μουσική. Ήρεμα. Καφές. Χυμός. Κέικ σοκολάτας. Σπιτικό. Η μικρή Ευγενία και ο μικρός Αγγελος πρόθυμοι να βοηθήσουν. Να μεταφέρουν. Να φέρουν σπάγγο για τα πανό. Να φέρουν σκούπα να σκουπίσουμε τα σκουπίδια από την πλατεία.
Όλα έτοιμα. 
Παύση. 

Ήλιος. Ξαπλωμένοι στα πεζούλια. Ανάμεσα σε φίλους. Παλιούς και νέους. Κόσμος λίγος. Ο κόσμος μέσα στα σπίτια. Το ξέραν και το περιμέναν μια βδομάδα τώρα. Ευχόντουσαν να μη βρέξει για να μαζευτούμε. Οι μικροί κάνουν το πρώτο βήμα. Βγαίνουν έξω με τις μπάλες τους. Δεν πλησιάζουν τα τραπέζια. Όχι αν δεν τους προσφέρει κάποιος. Αν δεν τους προτρέψει. Τους προτρέπουμε. 
Μαζεύεται κόσμος.

Όχι πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Θρηνούν. Αποχαιρετούν την ψυχή της γειτονιάς που χάθηκε πριν από λίγους μήνες. Είματε μαζί σας. Σας περιμένουμε. Ο πατέρας, βουρκωμένος μας μιλά. Συνέχεια βουρκωμένος. Ο κόσμος κατεβαίνει από τα σπίτια του. Φέρνει φαγητό και ξαναφεύγει. Μόνο οι μικροί μένουν. Και μεγάλοι μένουν. Λίγοι όμως. Πενθούν. Μας μιλούν. 

Είναι ωραία που ήρθατε. Χαιρόμαστε που είστε εδώ κι ας μην μπορούμε τώρα να καθίσουμε μαζί σας. Ο πατέρας ρωτά. Τι να φέρω; Φαγητό. Ποτά; Τι; Δεν είστε μόνοι σας σήμερα εδώ. Η πλατεία γέμισε ξανά ζωή μου λέει. Καλά κάνατε και ήρθατε.

Ένα μαντήλι και γίνονται οι μεγάλοι παιδιά. Έτσι απλά. Μ' ενα μαντήλι. Ένα παιχνίδι. Μια προτροπή. 

Αυτό χρειάζεται μόνο. 
Μια προτροπή. 

Μια κυρία μεγάλης ηλικίας κάθεται μαζί μας. Μόνο αυτό μας έχει μείνει. Τέτοιες κινήσεις. 
Μη σταματάτε. 
Μην κουραστείτε. 

Οι μικροί με μάτια που γυαλίζουν θέλουν παιχνίδι! Κι άλλο. Αχόρταγες παιδικές ψυχές. 
Θα ξανάρθετε; Το άλλο Σάββατο; Την άλλη Κυριακή; Να παίξουμε! 

Μια προτροπή. Μια κίνηση μικρή από το καθένα μας χωριστά. Μικρά ουσιαστικά πράγματα. 
Μικρά.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

KERATEA ART RES1STANCE




8,9 και 10 Απριλίου 
όλοι στη Κερατέα για το Φεστιβάλ Πολιτισμού κι Αντίστασης

                                    KERATEA ART RESISTANCE
                            
Οι κάτοικοι της Κερατέας και η Art Resistance καλούν όλο το κόσμο στο Keratea Art Resistance, ένα πολιτιστικό τριήμερο στις 8,9 και 10 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Λαυρίου, στο μπλόκο ΒΙΟΠΑ.

Σε έναν τεράστιο χώρο, δίπλα σε καταπράσινα τοπία, νέοι και μεγαλύτεροι, οικογένειες και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια εκδρομή έξω από την Αθήνα και να ζήσουν ένα άλλο κλίμα, γιορτής, πολιτισμού και αντίστασης, σε μια περιοχή που τέσσερις μήνες τώρα είναι στα οδοφράγματα για να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε χωματερή. Να γιορτάσουμε όλοι μαζί, γιατί η Αντίσταση μπορεί να είναι και Γιορτή. Γιατί η Τέχνη μπορεί να είναι Αντίσταση.

Ένα non stop Φεστιβάλ, το μεγαλύτερο σε διάρκεια και αριθμό συμμετοχών και το πρώτο που γίνεται πάνω σε οδόφραγμα και κατειλημμένο από τους εξεγερμένους κατοίκους δρόμο.

Από τη μία πλευρά οι κάτοικοι της Κερατέας που αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, ενάντια στην υποβάθμιση του τόπου τους, από την άλλη μια ομάδα καλλιτεχνών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού-που συγκροτήθηκε αυθόρμητα -θέλοντας να συμπαρασταθεί και να δείξει  έμπρακτα την  αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Κερατέας, είναι οι διοργανωτές αυτού του Φεστιβάλ.

72 ώρες, πάνω από 60 μουσικά σχήματα, 150 εικαστικοί καλλιτέχνες με πάνω από 500 έργα, πάνω από 10 θεατρικές παραστάσεις, 15 workshops(εργαστήρια), κατασκευές έργων, εγκαταστάσεις  και εικαστικές παρεμβάσεις επί τόπου, προβολές video art, ντοκιμαντέρ, ζωντανές συνδέσεις με περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιβαλλοντικά προβλήματα και με κινήματα από όλο τον κόσμο, παρουσία συλλογικοτήτων, κινήσεων κατοίκων κλπ, ελεύθερη κατασκήνωση, ποδηλατοπορεία αλληλεγγύης Αθήνα – Κερατέα και πολλά ακόμη που μπαίνουν συνεχώς καθημερινά στο πρόγραμμα.

Θεωρούμε πως κανένας άνθρωπος του πολιτισμού δεν συμμετέχει στο φεστιβάλ με μοναδικό σκοπό να παράξει έργα –πίνακες, μουσική, οτιδήποτε. Πολιτισμός δεν είναι μόνο η παραγωγή έργων, αλλά πως όλα αυτά τα μετουσιώνουμε σε αντίσταση και  αλληλεγγύη. Πολιτισμός είναι το απόσταγμα της ανθρώπινης δραστηριότητας που μεταφράζεται σε αντίσταση. Οι κάτοικοι της Κερατέας μας δίνουν πολιτισμό με τον τρόπο που αντιστέκονται. Η Κερατέα ξεπερνάει τα τοπικά σύνορα, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο αγώνα ενάντια σε ότι μας υποβαθμίζει. Ας γίνει η Κερατέα η ευκαιρία να αντισταθούμε σε όλη την κατάσταση που επικρατεί, στην υποβάθμιση της ζωής μας, του περιβάλλοντος.

Θα είμαστε λοιπόν όλοι εκεί γιατί ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας είναι υπόθεση όλων μας