Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Φαγοπότι αλά Ελληνικά

Ο μήνας του παντζαριού και του λάχανου.
Ο μήνας της Κερατέας και των διοδίων.
Ο μήνας της "απροσδόκητης" ζέστης, της πλημμύρας και των νεκρών πουλιών.


30 Ιανουαρίου 2011    (Σε περίπτωση βροχής μεταφέρεται για 6/2)
Αγ. Ζώνης | Κυψέλη
12.30-18.00
Κλείνουμε αυτό τον μήνα με ένα φαγοπότι.
Ένα φαγοπότι στην Αγίας Ζώνης στη Κυψέλη.

Σας περιμένουμε με τα τάπερ σας.
Ρίξτε μια ματιά στο φρεσκολόγιο του μήνα.
Πάρτε νερά και χυμούς.
Ελάτε με διάθεση για συμμετοχή. Θα υπάρχουν δράσεις.

"Γκρικ Γουέι"?
Μήπως να κάνουμε μια ανασκόπηση των μουσικών του τόπου μας?
Όχι των μουσικών των playlists και της Ιεράς Οδού.
Θέλετε να συμβάλλετε σ' αυτό? Αν παίζετε κάποιο μουσικό όργανο ελάτε να παρέα μ' αυτό. Ανάβει συχνά το κέφι!

"Οίνος ευφραίνει καρδίαν" 
Η ομάδα του Lunch Street Party θα ήθελε οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα φαγοπότια να διεκδικούν και να δημιουργούν στο δημόσιο χώρο. 
Η δράση μας γίνεται, την ημέρα που είναι το φαγοπότι αλλά και καθημερινά ,έξω στο δρόμο με την προσπάθεια να μην επιβάλλεται σε κανέναν κάποια οδηγία για το πως ακριβώς πρέπει να λειτουργεί. 
Όμως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι βάσανο και για τον καταναλωτή και για τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, όταν ο καταναλωτής δεν ελέγχει πλέον τον εαυτό του προκαλώντας προβλήματα. Καλούμε εσάς τους ίδιους, γνωρίζοντας τον εαυτό σας να ξέρετε πότε πρέπει να σταματάτε την κατανάλωση. Καλούμε εσάς ακόμη και αν το παρακάνετε να ζητήσετε από τους άλλους βοήθεια ή να καθίσετε σε μια γωνία να χαλαρώσετε και να επανέλθετε.

Το Lunch Street Party θα γίνει έξω από το "Άσυλο Ανιάτων" και κάποια από αυτά τα άτομα (όσα δύνανται) θα βγουν να έρθουν να κάτσουν μαζί μας. 
Το Άσυλο Ανιάτων είναι μια ανοιχτή, φιλόξενη και ιδιαιτέρως ευγενική μικρόπολη, ηλικίας 116 ετών, στην Κυψέλη. Το «παιδί» του είναι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο από το 1972. Το Άσυλο Ανιάτων είναι το φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο με τα έσοδά του χρηματοδοτεί το Ίδρυμα. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται και περιθάλπονται τουλάχιστον 235 ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα, με παθήσεις που δεν έχουν βρει ακόμα γιατρειά, από παραπληγίες μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας. Δίπλα τους σε 24ωρη βάση εργάζονται αθόρυβα δεκάδες νοσηλευτές, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, τραπεζοκόμοι και εθελοντές.
Ένας χώρος πλήρης, σχεδόν αυτάρκης, με δικό του ραφείο, κουρείο, εργαστήριο για τη συντήρηση των αμαξιδίων, εντευκτήριο, χώρο εργασιοθεραπείας και έκθεσης χειροτεχνημάτων των ασθενών, λεβητοστάσιο, ιματιοθήκη. Χώρος καταπράσινος με δόμηση χαμηλή και βλάστηση πυκνή. Οι Κυψελιώτες θεωρούν το Άσυλο «πνεύμονα» της γειτονιάς.


το σπικάρουμε και αλλοιώτικα



Οικειοποιούμαι, αξιοποιώ, διαμορφώνω το δημόσιο χώρο

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στις 12.00 καθαρίζουμε το παρατημένο καφενείο στο Λουμπαρδιάρη. 

ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΓΑΝΤΙΑ, ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΦΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΟ

Με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και πολιτών της Αθήνας.



Το καφενείο είναι έργο του Δημήτρη Πικιώνη, έχει κηρυχτεί μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και το προστατεύει η UNESCO. Μα πιο πολύ ακόμη, το έχουμε αγαπήσει γιατί είναι πολύ όμορφο και γιατί εκεί ζήσαμε την εφηβεία και τη νιότη μας.

Για 40 χρόνια το καφενείο υπέστη τους αυτοσχεδιασμούς και τα μερεμέτια των γκαρσονιών αντί για συντήρηση από ειδικούς. Η επιχείρηση έκλεισε το 2005. Το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει στην ευθύνη του το καφενείο, το αφήνει να ρημάζει αντί να το ανοίξει στην πόλη και τους επισκέπτες της. Όμως, οι διαμορφώσεις Πικιώνη στην Ακρόπολη και του Φιλοπάππου –που μέρος τους είναι το καφενείο—είναι καταξιωμένο παράδειγμα αρχιτεκτονικού έργου που φτιάχτηκε όχι για να το θαυμάζουμε αλλά για να το ζούμε.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΦΡΕΣΚΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΑΡΗ

Είναι καλό να προτιμάμε φρούτα και κηπευτικά της εποχής τους. Κάθε εποχής έχει τα δικά της.

Το φυτό όταν αναπτύσσεται και παράγει εντός της εποχής του σημαίνει ότι όλες οι φυσιολογικές του λειτουργίες γίνονται με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας αλλά και με τη μεγαλύτερη απόδοση.
Για αυτό όταν προτιμάμε φρούτα , λαχανικά , και κηπευτικά της εποχής τότε δείχνουμε τον δρόμο
στους παραγωγούς να στρέφονται σε καλλιέργειες που ταιριάζουν με την εποχής τους. 

Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις εποχές του χρόνου χάρη σε θερμοκήπια και ορμόνες, αλλά αν θέλουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να είναι νόστιμα, θρεπτικά και αγνά (όσο γίνεται) τότε ας ακολουθήσουμε τα φρεσκολόγια:
 

ΑΒΟΚΑΝΤΟ
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
ΑΝΤΙΔΙΑ
ΑΧΛΑΔΙΑ
ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ
ΔΥΟΣΜΟΣ
ΚΑΡΟΤΑ
ΚΑΣΤΑΝΑ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ)
ΚΥΔΩΝΙΑ
ΛΑΧΑΝΑ
ΛΕΜΟΝΙΑ
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
ΜΑΡΟΥΛΙΑ
ΜΗΛΑ
ΜΠΑΝΑΝΕΣ
ΜΠΡΟΚΟΛΑ
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΠΡΑΣΑ
ΡΑΔΙΚΙΑ
ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
ΡΟΔΙΑ
ΣΕΛΙΝΟ
ΣΕΣΚΟΥΛΑ
ΣΠΑΝΑΚΙ