Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Aνάπαυση και απολογισμός

Μηλόπιτα ανά χείρας, κύκλοι κάτω από τα μάτια και ένα χαμόγελο ως τ' αυτιά. Πάμε να στήσουμε το τελευταίο lunch street party για τη χρονιά που αποχαιρετάμε. Αυτοί τη φορά δεν είμαστε «μόνοι». Οι Met-Action είναι μαζί μας κι εμείς μαζί τους για να στήσουμε ένα πάρτυ με μουσική, καλλιτέχνες του δρόμου και φυσικά φαγητό. Ατμόσφαιρα αμηχανίας θαρρώ το πρωί... Το κέικ και τα κουλουράκια σπάνε τον πάγο και ιδού! άνθρωποι πλησιάζουν σιγά σιγά. Έρχονται να μάθουν τι κάνουμε εδώ. Τα κινέζικα φυλλάδια αποδεικνύονται χρήσιμα. Μαθαίνουμε να προφέρουμε τα ακαταλαβίστικα που φτιάξαμε. Μας εξηγεί η κυρία κινέζα. Χαμόγελο. Ανταλλαγή. Το φαγητό... λίγο. Όχι, δεν είμαστε catering. Πρέπει να είμαστε όλοι σ' αυτό. Λίγη γκρίνια. Λίγη. Όσο περνάει η ώρα οι πάγκοι γεμίζουν με φαγητό. Ψάρι, σαλάτες, κρέας, κέικ ντυμένα με τα καλά τους, γλυκά από τα πέρατα της γης... απ' όλα! Πάει η γκρίνια. Παρασύρθηκε από τις μυρωδιές του σαββατιάτικου μενού. Και ξεκινάνε δειλά κάποιες κιθάρες... Ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα... και λίγο πιο πολύ όταν το hang μάς χαϊδεύει τ' αυτιά. Και να τα κρουστά και τα λικνίσματα... και ο παλιάτσος με το ψηλό ποδήλατό του και τις φωτιές στα χέρια, μόλις νυχτώνει να φωτίζει τα πρόσωπά μας. Και το κορίτσι με τις δωρεάν αγκαλιές, χρυσές δουλειές έκανε εκείνο το Σάββατο. Κρουστά και πάλι. Οι άνθρωποι μπαίνουν στον παλμό τους. Κάποιοι παρεμβαίνουν. Κάποιοι ξεχνούν πως είμαστε σύνολο και όχι άτομα. Και θέλει προστασία όλο αυτό. Και προστατεύουμε. Μα ίσως να θέλει πιο πολύ. Περισσότερους να είναι εκεί σε ετοιμότητα. Είναι ανάγκη μιας τέτοιας δράσης. Να είμαστε όλοι εκεί. Όλοι. Μαζί. Αλλοιώτικο και τούτο το φαγοπότι. Μία Βαβέλ σε συνεννόηση. Δεν ξέρω πώς. Γεια σου, 2010. Γεια.


copyright N. Karampinis

copyright G. Panakia

copyright J. Calyvas

1 σχόλιο:

  1. πως πέρασα το Σάββατό μου:

    7.45πμ - Σάββατο.Σάββατο?μα αφού δε δουλεύω σήμερα!ωχ,ναι,πρέπει να σηκωθώ να μαγειρέψω...
    8.15πμ - Δε ξέρω ποιος είναι σε χειρότερη θέση, εγώ,που με τη τσίμπλα στο μάτι παλεύω με το μαχαίρι, ή το λάχανο,που τσουρουφλίζεται μέσα στη κατσαρόλα?
    9.15πμ - Τα μπιφτεκάκια είναι σχεδόν έτοιμα,οι λαχανοντολμάδες στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον - σαν επιβάτες τρόλευ που ανεβαίνει την Αλεξάνδρας στις 9 το πρωί - και εγώ έχω ξυπνήσει πια για τα καλά - έβαλε το χεράκι του κι ο τούρκικος,χμ,ο ελληνικός ήθελα να πω...
    10.30πμ - φαγητό/τσεκ.τσίπουρο/τσεκ. μαχαιροπίρουνο/τσεκ.πιάτο/τσεκ.ποτήρι/τσεκ.κάτι ξεχνάω όμως...μάλλον ιδέα μου θα ναι.έφυγα!
    12.30μμ - πλατεία Αυδή.διάολε,τι ωραία μέρα!τραπεζάκια,καρέκλες κτλ φορτώθηκαν,μεταφέρθηκαν,ξεφορτώθηκαν και είναι όλα στη θέση τους και γω στη δική μου - αραχτός,να μαζεύω όσο ήλιο στερήθηκα όλη την εβδομάδα που πέρασε.δε μπορεί, κάπου θα είδε κι αυτός το τρομερό αφισάκι μας (νικόλ-respect) και φρόντισε να είναι παρών,βάζοντας μάλιστα τη καλύτερή του φορεσιά!
    1.30μμ - το σκηνικό έχει αρχίσει να ζεσταίνεται σιγά σιγά.τα πρώτα φαγητά κοσμούν το φτωχικό μας τραπεζάκι, οι πρώτες παρέες έχουν ήδη καταλάβει τα καλύτερα σημεία της πλατείας και φυσικά...μουσική!hang,σαξόφωνο,κιθάρες,ντιτζεριντού,τα παιδιά του Met-Action έχουν κάνει καλή δουλειά φαίνεται και είμαστε ακόμα στην αρχή.ο δε ήλιος,ακμαιότατος! τέλειος!υπέροχος!ωχ,μου τελείωσε το τσίπουρο.ας βάλω άλλο ένα,για το καλό. :)
    - υπέροχοι οι λαχανοντολμάδες σου,αλλά...αλάτι?
    - όχι ρε π****η,να τι ξέχασα... :(
    3.00μμ - ναι,αυτό είναι!η πλατεία γεμάτη από κόσμο, μουσικές παντού τριγύρω,ο πιο διασκεδαστικός ζογκλέρ που έχω δει ποτέ μου, κάποιοι πιο ένθερμοι μοιράζουν "δωρεάν αγκαλιές" και επιτέλους,φαγητό!όλοι τσιμπάνε,όλοι κουβεντιάζουν, όλοι διασκεδάζουν-ψυχαγωγούνται,όλοι συμμετέχουν.Lunch Street Party με σάρκα και οστά!
    4.00μμ - αφρικανικοί ήχοι, κρουστά και στολές κατευθείαν από τη "μαύρη" ήπειρο, κορίτσια που χορεύουν στους πιο αρχαίους ρυθμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας,να κι ένα λιοντάρι!μια στιγμή...τι δουλειά έχει το λιοντάρι στη πλατεία Αυδή?χμ,τέρμα το τσίπουρο για μένα.ας απολαύσω απλά τα παιδιά από την ομάδα quilombo.κα-τα-πλη-κτι-κοί!
    5.00μμ - και οι πλέον αργοπορημένοι είναι πια μαζί μας.τα φαγητά έχουν τελειώσει και με γεμάτο το στομάχι το κύριο λόγο έχει αναλάβει η...μέση.οι πάντες λικνίζονται με τις μουσικές που έχουν "κατακλύσει" τη πλατεία.κάποιοι ίσως λίγο παραπάνω από το κανονικό,βλέπετε το αλκοόλ έχει τελειώσει και αυτό προ πολλού.κακό σημάδι, στα υπ'όψιν για την επόμενη φορά...
    6.00μμ - ομάδα batala και τα μυαλά στα...κρουστά!χοροπηδάνε και τα πλακάκια της πλατείας.απίστευτη δυναμική και ένταση που ξεχειλίζει.δυστυχώς, όχι μόνο με τη θετική έννοια...ευτυχώς, όχι από όλους.το τέλος πάντως είναι κοντά κι αν έγινε και καμία στραβή...νερό κι αλάτι!
    10.00μμ - η ανάπαυση των πολεμιστών και ο απολογισμός της μάχης,συνοδεία ρακόμελου φυσικά.όμορφα ήταν.πολύ όμορφα!Φανταστείτε ΟΛΟΙ να πάρουμε τα ποδήλατά (τα πατίνια, τα πόδια,το λεωφορείο), να βγούμε στις πλατείες, να στήσουμε τραπέζια, να φέρουμε τα ταψιά μας, τα ποτά μας, να επιστρατεύσουμε τους μουσικούς μας και επιτέλους...να αξιοποιήσουμε αλλιώς αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά που μας αναλογούν!γαμώ,έτσι? ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή